Nyhedsbrev for Marts 2012
Mar 15, 2012
Author: OZ1RH

Her er den årlige hilsen fra klubben. Jeg indførte for en del år siden denne skriv om rigets tilstand, så du ved selvsyn kan se at du er med i en klub der gør ’et eller andet’ og er med til at flytte grænserne for det mulige. Hvad det skal være er du selv med til både at bestemme og udføre.

Årets aktiviteter
Du er medlem af en aktiv klub, der sker noget både på klubmøderne og ind i mellem. Og synes du at der skal ske mere er det bare at sige til.

Sidste forår kørte der licenskursus fælles med Ringsted EDR og det kom der 4 licenser ud af. I efteråret og vinteren har Brian, OZ2BRN fulgt det op med CW-kursus. Det foregår anderledes end i gamle dage hvor læreren morsede et eller andet (f.eks. OZ baglæns) til eleverne. Nu bruger hver elev sin pc, som kan presse eleven ved at skrue op for hastigheden så længe det går godt. Lærens arbejde er reduceret til at holde eleverne til ilden og så det meget vigtige at rådgive om hvordan man lettest/hurtigst lærer CW. Selv lidt contesttricks har eleverne fået med på vejen.

Klubaftenerne i Vestergade
Kurserne giver en del deltagere på klubaftenerne, men der har altid været nok kaffe og basser og der bliver snakket om radioer og læst de nyeste tidsskrifter. Vi har et stort udvalg af de nyeste. Skulle du have brug for mandskab til antenneopsætning mv. er klubaftenen der hvor du kan hente hjælp fra de andre medlemmer. Husk, hvis du kan sætte din antenne op alene er den for lille! Begyndere har helt sikkert behov for antenneopsætning, så du kan roligt opfordre de nye du hører på båndene til at besøge afdelingen.

Radiorummet har i nogle år haft internet via mobil bredbånd (spin off fra Torben, OZ1KRF til 49,- kr pr, måned). Desværre kan Wifi routeren ikke række stabilt til det store mødelokale. En slottet line lagt på loftet har været overvejet, men senest har Ingolf bidrager med en ’Wifi range extender’, en boks vi amatører kalder en Wifi repeater

Vi er QRV på klubaftenerne med vores Icom IC-746 med 100 W på alle bånd fra 160 til 2 m og vi er QRV på husfrekvensen 145.525 med en FM-radio. Røret på 434.600 har dog efterhånden overtaget det meste hyggenak når vi er på vej.

I Vestergade har Ingolf, OZ7QC og John OZ3EN sat 2x9 elm op med rotor, så Vestergade også kan deltage i 144 MHz aktivitetsterne. 100 w og vandret beam giver QSO’er i 500 km klassen, langt længere end en repeater, men ikke nær så mange QSO’er som Gyrstinge formår. Der er fremskaffet en 144 MHz preamp som Ingolf er ved at renovere. Når den kommer op kan Vestergade formentlig høre noget bedre.

HF-båndene i Vestergade har de sidste par måneder været plaget af støj. Det er pejlet til huset overfor indhavgen, dvs. lige på den anden side af parkeringspladsen. Det er formentlig en cirkulationspumpe der ikke er afkoblet eller jordet korrekt.


Programmet:
Foredrag 22. marts: DX-jagt v/Peter OZ3ABEFjernstyring af Gyrstinge
Vi kan køre QSO’er via den fjernstyrede station i Gyrstinge via internettet. Sidste forår satte jeg en TenTec Omni VII op i Gyrstinge og der blev specielt af Bjørn, OZ5BD kørt en del QSO-er. Det virker med en antenne i 30 m højde selvom det kun e r en dipol. Desværre blev den lynskadet af sommerens mange tordenvejr.

Den nuværende station i Gyrstinge er en FT-857, der via bokse fra www.remoterig.com kan fjernstyres med Ham Radio Deluxe hvorefter vi kan køre med 100 w på alle HF-bånd og 50/20 w på 144/432 MHz SSB/CW/FM fra 30 m masten. Der er dog kun en dipol oppe til 80+40 m og 2 m antennen er ikke tilsluttet, men konceptet virker – på 80 m kan Gyrstinge høre svage DX stationer som ikke er hørbare direkte i Vestergade. Det er helt efter teoribogen, støjniveauet er for højt i Vestergade. Sig til hvis du vil fjernstyre stationen når den er ledig, jeg har ekstra RemoteRig bokse til udlån.

Gyrstinge contest QTH
Vores 30 m gittermast ude på landet ved Gyrstinge/Ringsted har været i brug både til 80 m juletesten og i 2 m aktivitetstester. Under juletesten blev der spist og drukket passende som det sig bør og med ti deltagere måtte der et par klapstole i brug. Før og under aktivitetstesterne plejer der også at blive tid til en bid brød samt senere kaffe og kage. Dog er der sjældent mere en to operatører med til 2 m testerne, så der er ikke alverden tid til kaffedrikning, du burde kigge forbi og deltage.
Den 7,5 m lange campingvogn er blevet godt indrettet og er næsten færdig. Der er god plads til at køre QSO’er samtidigt med at andre hygger sig med hvad kaffemaskinen og mikrobølgeoven kan præstere. Den meget omtalte gulvvarme udmærker sig ved at man ikke mærker den, helt som det skal være. For hvis der var fodkoldt skulle man nok mærke det, men man kan sidde i strømpesokker uden at fryse selvom der er 10 gr. frost udenfor.
En ting er vigtig, antenner. Trådantennerne, dipolerne til 80 og 40 m skal flyttes næsten helt op i toppen. Til 10-15-20 m har vi en FB-33 klar, til 6 m sidder der en 9 elm, som kun mangler sit coaxkabel. Vejret er endnu ikke just egnet til at kravle i master, men hen på foråret sker der forhåbentlig det der ikke skete sidste år!
Gyrstingeholdet er først og fremmest VHF-UHF folk, så vi er startet med at opsætte to sæt brede antenner som uden rotor dækker henholdsvis Tyskland/Holland/Belgien og Sverige. Det fungerer og vi har været i gang i næsten hver eneste aktivitetstesterne på 144 MHz hver den 1. tirsdag i måneden, du kan roligt komme og være med. Husk at give et praj inden tirsdag kl. 12 angående forplejningen.
Med 500 w på hver antenne kan vi køre knap 150 QSO’er med længste forbindelse over 700 km, hvilket rækker til en 3-4 plads i OZ. Vi mangler en drejelig antenne med større gain, så vi kan høre de svage der kalder os og der er naturligvis tanker om et antal 18 elm i stil med FD’setuppet.
Vi har i en del måneder været generet af bredbåndet S5-S7 støj i retning Sverige. Det blev pejlet til et hus med mange infrarøde overvågningskamaer. Efter at der var blevet snakket med manden blev støjen meget mindre og er nu kun S1-S2, han har formentlig slukket for de fleste af kameraerne. QSO-antallet mod Sverige og Norge blev fordoblet.
Antennerne er 16 elm mod Tyskland og 16 elm mod Sverige. Henning OZ8QI spurgte hvorfor vi kun har 16 elm og mit svar var at antenner koster penge. Det gjorde Henning noget ved i og med at han donerede ekstra 16 elm mod Tyskland, som blev hentet hjem fra Friedrichshafen. Ved samme lejlighed indkøbte jeg de nødvendige combinere så det også blev muligt at sætte ekstra 16 elm mod Sverige. De blev bestilt ved juletid, men er endnu ikke blevet leveret. Det ser ud til at vi i løbet af foråret ender med 32 elm i begge retninger, det giver 2,7 dB mere end nu – den sidste dB er altid den sværeste.
Fra Gyrstinge kan vi nu også snakke hjem til vennerne på Røret. Stephan OZ2U har doneret en IC-3230H som efter at en CCTS encoder blev skaffet til veje fra USA og efter at Ingolf OZ7QC havde brugt en del timer på at reparere LF potentiometeret til UHF er blevet køreklar. Den gamle packet antenne rækker røret fint og kan også høre et mylder af andre repeatere fra Lolland Falster og Fyn, sådan er det når antennen sidder i 20 m højde.
Fielddays
Vi deltager som sædvanligt i VHF og HF fieldday. Det er blevet væsentligt mere behageligt at deltage, da reglerne er ændret så vi nu må begynde at sætte op om fredagen. Til HF FD kunne vi derfor starte fredag kl. 9 med morgenkaffe og derefter i ro og mag sætte masterne op. Den store 29 m mast kom op med 2 elm beam til 40 m og det rykkede, over 1.100 QSO’er. Vi har gang i at lette opsætningsarbejdet idet OZ8QI, Henning er ved at kopiere Tilt-plates til alle bånd. Se www.nn4zz.com/tiltplate.htm Sidste år blev en afprøvet på 10 m med godt resultat. Den røde 20 m trailer og mast har efterhånden kendt bedre dage og tanken er at sætte den gamle grønne 18 m mast fra 40 m på en trailer, så den er nemmere at rejse.
Der har i vinterens løb været planlægningsmøder for både VHF og HF fieldday og der er nedskrevet fine planer, nu er det bare med at udføre dem. Og det kniber det vist med, jeg hører i hvert fald ikke om de helt store fremskridt.
Campingvogne til fielddays
Materiellet skal være i orden. Fielddaypladsen har i løbet af nogle år udartet sig til en skrotplads for udslidte campingvogne. Der blev der i september gjort noget ved i og med at ’gyngehesten’ og ZZ-vognen i løbet af en lørdag blev splittet ad og kørt på genbrugspladsen. Der var nu ikke meget genbrug over det, men ZZ-vognens fint galvaniserede understel blev ikke afleveret men gemt som understen for en vippemast. Se de rørende billeder og videoer af de destruktive elementer i klubben på www.oz9edr.dk
Lige inden HF fieldday fik jeg fremskaffet en ’ny’ campingvogn. Den tidligere ejer var begyndt på at ombygge den indvendigt og havde fjernet de fleste låger og skabe, hvilket jeg naturligvis brugte som argument for at nedsætte prisen. At vi så ikke fik så meget besvær med at fjerne skabe er en anden sag… Campingvognen blev brugt til både 80 og 10 m, men Peer, OZ4AEE er i gang med at indrette den med strømudtag til radioer og PA-trin samt med en hygge krog så vognen også kan bruges til reklameformål – en fattigmandsudgave af den promotion trailer som Esbjerg afdelingen har brugt over 100.000,- kr på. Godt nok fik de ca. 50.000,- sponsoreret, men din klubkasse er ikke dimensioneret til udgifter i den størrelse. Det er dit kontingent heller ikke.
www.oz9edr.dk
Klubbens hjemmeside www.oz9edr.dk styres af Ingolf, OZ7QC og der er masser af billeder og videoer af vores bedrifter. Klik på OZ9EDR i menuen i venstre spalte og vælg billeder eller videoer. Det virker pt. kun i Internet Explorer, men hvis du er php-haj må du gerne hjælpe med at fixe det. Du er også velkommen til at indsende hvad du måtte have af tekst, billeder og videoer. Jeg opfordrer til at du checker ativitetskalenderen på forsiden, klubmødet bliver en gang i mellem flyttet fra Vestergade ligesom der med kort varsel kan blive arrangeret et eller andet spændende.

Mailreflektor for klubens medlemmer
Der er oprettet en mailreflektor for medlemmerne. En del af planlægningen af klubaktiviteterne sker via denne mailreflektor der er en noget hurtigere kommunikationsform end OZ, hvor stoffet skal indsendes ca. 3 uger før bladet udkommer. Jeg anbefaler derfor at du melder dig til mailreflektoren. Adressen er oz9edr@yahoogroups.com men for at undgå spam skal du først tilmelde dig gruppen oz9edr på www.yahoogroups.com og godkendes inden din mail bliver rundsendt til de øvrige.

Kontingent
Sammen med dette nyhedsbrev er vedlagt den sædvanlige giro hilsen fra kassereren. Kontingentet er uændret 300,- årligt.

Du er velkommen til også at opdatere medlemslisten ved at skrive dit telefonnummer, mobil, email og evt. www adresse på indbetalingskortet under “meddelelser til modtageren”. Du kan spare girogebyr ved at betale kontant i klubben.

73, Palle, OZ1RH www.oz1rh.com palle (at) oz1rh.com
Tlf. 29 23 60 72 (evt. 40367767 men læg ikke mobilsvar her)